fredag 28. desember 2012

En virkelig ubehagelig sannhet


Kjære dere som er innom denne bloggen, dette innlegget synes jeg du skal ta deg tid til å lese godt. Jeg har ei bok dere bør lese. Ikke ei vakker bok, men ei utrolig viktig bok, den heter Half the sky - how to change the world og er skrevet av Nicholas D. Kristof og Sheryl Wudunn. Den finnes også på norsk, som Halve himmelen - hvordan kvinner kan forandre verden. Den handler om forhold og hendelser vi ikke vil tro på; om hvordan jenter og kvinner har det i de delene av verden der det ikke er en selvfølge å få like mye mat som broren sin, å få bestemme over egen kropp eller å få likeverdig medisinsk behandling. Bokas innledning og første kapittel slo meg i bakken, og resten av boka fortsetter med grusomme fakta og fortellinger, men heldigvis også med kunnskap om hva vi kan gjøre og hvordan vi kan hjelpe. For vi må gjøre noe.
 
 Hvorfor vi må gjøre noe?
- Fordi i India har jenter mellom ett og fem år 50 % større sjanse for å dø enn gutter - fordi de sjeldnere får vaksiner og sjeldnere får behandling når de er syke (s. xvi).
- Fordi 3 millioner jenter og kvinner blir holdt som slaver i sexhandel (og dette er veldig forsiktige tall som ikke inkluderer de som blir i bordellene fordi de ikke ser noe alternativ eller fordi de er for unge til å klare seg på egen hånd, s. 11). International Labour Organization har nyere tall og estimerer her at 4,5 millioner mennesker er slaver i sexhandel (i følge deres tall er det 21 millioner slaver totalt). Av disse 4,5 millionene er 21 % barn og 98 % er jenter og kvinner.
- Fordi 21 prosent av kvinner i Ghana sier at de mistet jomfrudommen ved voldtekt og 21 prosent av sørafrikanske kvinner forteller at de ble voldtatt før de var 15 år gamle (s. 69).
- Fordi det i etiopiske landsbygder ikke er uvanlig at en mann som ikke har råd til medgift kidnapper og voldtar jenta han vil gifte seg med, gjerne sammen med flere kamerater. Når jenta ikke lenger er jomfru er hun ikke lenger like attraktiv for andre potensielle ektemenn og familien gifter henne derfor vanligvis bort til voldtektsmannen for å være sikre på at hun ikke forblir ugift (s. 70).
- På grunn av dette sitatet av gynekologen Shershah Syed i Karachi: "When I treat rape victims, I tell the girls not to go to the police ... because if a girl goes to the police, the police will rape her" (s. 93).

Og dette er dessverre bare få eksempler. Dette er ikke noe bare vi jenter og kvinner skal bry oss om, dette handler om oss alle, om hvordan vi aksepterer at mennesker blir behandlet.

Jeg synes du skal kjøpe boka og lese den. Du kan kjøpe den billig på engelsk herfra eller herfra, eller på norsk for noen kroner mer herfra eller herfra. Hvis du kjøper boka gir du inntekt til forfatterne og Half the sky movement - men det viktigste er at du leser den og du finner den norske utgaven på biblioteket (og den engelske utgaven finnes noen steder).

I tillegg synes jeg du kan tenke gjennom om du har noen (flere) kroner som kan komme bedre til nytte et annet sted i verden enn på din konto. Som nevnt handler ikke boka bare om grusomhetene, men hva vi kan og bør gjøre. Kort oppsummert: Utdanning er den mest effektive løsningen, og utdanning av jenter og kvinner i aller størst grad. Organisasjoner som CARE og Camfed (Campaign for female education) gjør utrolig mye godt, og de trenger støtte.

2 kommentarer:

  1. Takk for tipset, denne skal jeg undersøke! Og så fint å skrive om slike ting, det er så inderlig viktig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper du og alle andre leser den! Synes jeg må bruke litt av bloggplassen på slike ting, altså. Alt hjelper!

      Slett